Bezoek november 2019

Welkom

Bezoek november 2019

Roemenië

Nu de herinneringen nog vers in het geheugen zitten wil ik u meenemen naar Roemenië. Chris, Danielle en ik zijn vijf dagen daar geweest en hebben verschillende bezoeken gedaan.

Allereerst zijn we bij de dominees en burgemeester geweest. De gemeente van Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht krijgen de hartelijke groeten van hen en wensen jullie allen de zegen van God!

Ze zijn zo blij en gastvrij voor ons dat het iedere keer weer goed is om daar te zijn. Ondanks alle moeilijkheden die ook daar zijn, zijn ze vol vertrouwen en bemoedigen ze waar ze kunnen. Hun leven ligt in de Hand van hun Vader! Het is voor ons een les in afhankelijkheid om daar te zijn. We mochten goede gesprekken met elkaar hebben van hart tot hart tot eer van de Heere!

De kerk van Kiskereki is aan een grondige renovatie beurt toe waaraan al is begonnen. Gesprekken daarover gehad met Ds. Kalman en we gaan overleggen of we daarin iets voor hen kunnen betekenen.

In de kleuterschool een Engelse/Hongaarse les bijgewoond. Leuk om erbij te zijn geweest. Al deze kinderen moeten zelf hun schriften, pen en potlood kopen. Ook hebben ze allemaal een gastendoekje in hun schooltas waar de handen aan afgedroogd worden na een toiletbezoek. Zo worden ze wat hygiëne regels bijgebracht.

In de kerk van Kécz bij Ds. Mike Pál zijn ze ontzettend blij met het orgel wat we geschonken hebben. Chris mocht op plaats van bestemming het orgel bespelen. Hij heeft genoten!

    We zijn in het ziekenhuis van Marghita op de babyafdeling geweest. Pasgeboren baby's mogen bewonderen en gelukkig lagen er deze keer geen verstoten kinderen. Naar dit ziekenhuis gaan de medicijnen die in Nederland overbodig zijn. Na het overlijden van Dr. Marika Turucz missen we een goed contact persoon in Valea Lui Mihai. We moeten nu zelf uitzoeken waar en bij wie er wat nodig is. Daarvoor is het goed om zelf in Roemenië te zijn en je de mensen persoonlijk kan spreken. Soms letterlijk met handen en voeten! Gelukkig is er de vertaal app en als we WiFi bereik hebben kunnen we aardig communiceren. Zo waren we in het Social Center waar op dit moment niets extra's meer binnen komt na het overlijden van Marika. Er is behoefte aan shampoo, dekbedovertrekkken, handdoeken, pantoffels voor de bejaarden, waspoeder, strijkijzer, incontinentie materiaal, ondergoed.....een hele waslijst! We proberen een deel van deze spullen met het transport van december mee te geven. Evenals de spullen voor het gehandicapte huis "Bonitas" in VLM. Daar vroegen ze om kinderpuzzels, stevig en educatief speelgoed, houten inleg puzzels. Voor Luca de blinde jongen is er een speciaal houten alfabet spel nodig zodat hij in de toekomst het brailleschrift kan leren lezen. Het spel kost €30,- , wie wil ons helpen met een gift voor Luca?  Patrick is een jongen van 15 jaar in een rolstoel die een vergroeide rug, klompvoeten en een katheter heeft. Hij speelt graag met kleine autootjes, dat wist ik....dus nam er van thuis een paar mee! Geweldig toen ik dat gezicht van hem zag! Voor de rest van de middag was hij er zoet mee! Heerlijk om iets weg te geven.

We hebben het personeel die liefdevol met deze kinderen omgaat gesproken.  Het is een mooi maar soms moeilijk beroep. Rond de 25 kinderen met verschillende problemen zitten in 2 ruimtes. Meestal komen ze niet allemaal tegelijk naar deze school. De ene is geestelijk gehandicapt, de ander lichamelijk en er zijn er ook die zijn het beide. De leeftijden variëren van 4 tot 17 jaar. Ook voor deze kinderen willen we ons inzetten.

Daarna zijn we naar de begraafplaats gereden en hebben bij het graf van Dr. Marika Turucz gestaan. Dan mijmer je wat en praat er met elkaar over....wat heeft zij veel voor haar volk gedaan en betekent! 

In Paptamási waar Ds. Pál László staat zijn er verschillende mensen bezocht  die eigenlijk in een verzorgingshuis thuis horen. Ersziké, bijna 90 jaar, die in een armoedig huisje woont en zelf voor alles moet zorgen. Haar dochter is overleden en nu kijkt haar schoonzoon een beetje naar haar om. Hoe moet dat met de winter voor de deur? Zij geen hout meer kan hakken voor de kachel? Zij een pensioentje heeft van rond de €200,-? Daarvan moet zij eten en hout kopen. De levensmiddelen zijn bijna dezelfde prijs als in Nederland.

Dan hebben we Tünde, weduwe, ze woont met haar moeder en zoon in één  huis. Zij is licht geestelijk gehandicapt en heeft ook een klein pensioentje. Maar ondanks haar miserabele omstandigheden heeft zij altijd wat voor een ander over. Ze kan nog iedere zondag naar de kerk wat ze dan ook trouw doet. Ze leeft in afhankelijkheid van Hem die haar iedere dag de krachten geeft om haar taken in en rondom het huisje te doen. 

Deze en andere mensen zouden we graag in de winter een voedselpakket geven of een portie hout voor een warm huis en dat ze hun eten kunnen koken.

Voor €25,- krijgen ze rond de kerstdagen een voedselpakket en/of een portie hout.

Wie helpt hen?

U kunt uw gift overmaken op de Commissie Hulp Roemenië rekening

NL65RABO 0395079012

O.v.v Luca of voedselpakket

Hartelijk dank voor uw gebed en uw bijdrage!

Een vriendelijke groet, mede namens de andere commissie leden,

Chris, Danielle en Jannie

14 nov. 2019