Impressie bezoek 4-11 nov. 2017 aan Roemenië

Reisverslag Roemenië 4 t/m 11 november 2017

In de vroege ochtend van zaterdag 4 november start om 1.00 uur de reis naar Roemenië.

Na een lange rit van ongeveer 18 uur komen we aan in Kiskereki. Nadat we alle spullen uitgeladen hebben bij de sportzaal, gaan we naar de burgemeester om daar te eten.

De volgende dag luisteren we eerst naar een Nederlandse dienst, daarna gaan we naar de kerk in Kiskereki. Hier staat de dienst in het teken van de 200 jaar oude toren. Ds. Kalman preekt uit Spreuken 18 vers 10. De Naam des Heeren is een sterke toren, de rechtvaardige zal daarheen lopen en in een hoog vertrek gesteld worden. Na de dienst gaf ds. Kalman wat uitleg over de historie van de kerk van Kiskereki.

'S middag zijn we naar Paptamási gegaan. Daar was een bijeenkomst voor de presbyters (ouderlingen). Een kleinzoon van Ds. Isvan Visky hield een lezing over wat het presbyters zijn inhoudt. Ds. Endre Kondor vertaalde het voor ons in het Nederlands zodat het voor ons ook goed te volgen was.

Maandagochtend vroeg zijn Henk, Jannie en ik naar Paptamási gegaan waar we een keuken geplaatst hebben.

Jaco en Dirk-Jan zijn in Kiskereki gebleven. Ze hebben daar in de keuken extra kasten geplaatst.

Wij zijn in Paptamási  gebleven zodat we dinsdagochtend weer op tijd konden beginnen.

De mannen die we achtergelaten hadden in Kiskereki hebben op dinsdag het schoolplein onkruidvrij gemaakt. Hierbij hebben ze hulp gehad van de jongens van de school.

Dinsdagavond hebben wij in Kiskereki een bijbelstudie bijgewoond. Ds. Kalman Oroszi leest een gedeelte uit de Bijbel, spreekt hierover en gaat voor in gebed. Op hun verzoek spreekt één van ons enkele woorden over 2 Petrus 1:19. Na enkele gebedspunten aangegeven, zoals gebed voor de gemeente van Kiskereki, de kerkenraad, de dominee, opening van Gods Woord door de Heilige Geest in de harten, kerk in Nederland, gaat hij voor in gebed, in het Nederlands, waarna we nog psalm 42:1 en 25:2 hebben gezongen. Zij in het Hongaars, wij in het Nederlands, tegelijkertijd. Daarna hebben we bij ds. Kalman en zijn vrouw gegeten. De gastvrijheid bij al onze contacten is groot! Er staat meestal een rijkelijk gedekte tafel voor ons klaar!

Woensdagochtend is de keukenploeg weer terug naar Paptamási gegaan om de keuken af te maken.

Jaco en Dirk-Jan zijn in Kiskereki gebleven en hebben daar kledingrekken in de kledingshop geplaatst en wat opgeruimd.

Aan het eind van de middag kwam eerder als verwacht het transport aan in Kécz. Daar hebben we geholpen met het transport uit te laden. Vervolgens door naar Kiskereki waar ook nog een gedeelte uit geladen moest worden. Uiteindelijk zaten we om 22.00 uur aan de maaltijd bij de burgemeester.

De volgende ochtend hebben we nog wat klusjes in Kiskereki gedaan waarna we de koffers gepakt hebben om nog enkele nachten in Kécz bij ds. Mike Pal door te brengen.

'S middags hebben we bij dr. Szabo in Marghita in het ziekenhuis gegeten en zijn we op de kinderafdeling geweest waar nu gelukkig geen achtergelaten kinderen waren. Wel lag er een jongetje van 1600 gram in de couveuse en zijn moeder is een Roma meisje van 17 jaar! Voor zulke moeders is er de babykleding die we in het ziekenhuis brengen.

Daarna zijn we met Janny Hulsman (zij woont in Kècz) naar een bejaardenhuis in Marghita geweest. Er wonen daar 26 mensen en er werken maar 9 mensen inclusief de directeur, schoonmakers enz.

Het was schrijnend om te zien dat er ook geen medicatie was om een demente onrustige man te kalmeren, ook kwamen we bij een man waar beide benen geamputeerd waren en dus alleen maar op bed lag omdat er geen rolstoel en geen personeel is om met hem naar buiten te gaan. We hopen wel voor deze man een rolstoel te regelen.

Aan het einde van de middag hebben we nog een gesprek gehad met de burgemeester van Kiskereki.

Vrijdagochtend hebben we een gesprek gehad met ds. Mike Pal van Kècz.

'S middags hebben we bij dr. Marika Turucz in Valea Lui Mihai  gegeten. We zijn daarna nog in het bejaardenhuis in Valea Lui Mihai  geweest. Daar heeft Jannie haar oude vriend "Philip batsie" van 88 jaar oud weer ontmoet. Mooi is dat hoe deze man ernaar uit kijkt en een dikke glimlach op zijn gezicht verschijnt als hij ons in de gaten krijgt!

In de vroege ochtend van 11 november hebben we alles weer in de auto geladen en zijn weer richting huis gegaan. We mochten na een lange rit zaterdag om 19.30 weer thuis aankomen.

We kunnen terugzien op een fijne week waarin we goede gesprekken gehad hebben en veel werk mochten verzetten.

We hopen en bidden dat het werk van onze commissie gezegend mag worden en dat we door ons werk een stukje "christen zijn" in de praktijk mogen brengen. Wat ons volgende project is, is nog niet helemaal duidelijk. Maar een stukje structurele hulp blijft nodig! U kunt daarvoor u gift over maken op NL65RABO 0395079012. Boven dit alles is de zegen van de Heere onmisbaar en vragen wij of u de mensen en het werk in uw gebeden wilt gedenken.

Namens de CHR, met vriendelijke groet, Danielle

Weer onderweg de lange reis naar Roemenië

De belangstelling van jongeren naar de Bijbel neemt toe